U Tehnološki centar uloženo 5,5 miliona evra

Bez autora
Apr 22 2012

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u petak je u Staroj Pazovi svečano otvorio Tehnološki centar za inženjering i proizvodnju nemačke kompanije "Milbauer", vredan deset miliona evra. Ovaj centar je rezultat saradnje srpskih i nemačkih stručnjaka i veoma je važan za MUP Srbije, s obzirom na to da će izrađivati pasoše i lična dokumenta izuzetnog kvaliteta i visokog stepena zaštićenosti. "Milbauer" je, između ostalog, pružio veliki doprinos viznoj liberalizaciji Srbije, jer je ta kompanija uradila rešenja za biometrijske pasoše, a saradnja MUP-a Srbije i te kompanije na izradi pomenutih isprava zaslužna je za njihov visok kvalitet i za to što nije bilo uspešnih falsifikata. Saradnja MUP-a Srbije sa kompanijom "Milbauer" počela je 2003. godine, kada je i potpisan prvi ugovor. U protekle četiri godine izdato je četiri miliona biometrijskih pasoša, a od 2010. godine u saradnji sa "Milbauerom" izdato je približno dva i po miliona novih saobraćajnih i vozačkih dozvola.

Otvoren Tehnološki centar u Staroj PazoviZamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u petak je u Staroj Pazovi svečano otvorio Tehnološki centar za inženjering i proizvodnju nemačke kompanije "Milbauer", vredan deset miliona evra.

Ovaj centar je rezultat saradnje srpskih i nemačkih stručnjaka i veoma je važan za MUP Srbije, s obzirom na to da će izrađivati pasoše i lična dokumenta izuzetnog kvaliteta i visokog stepena zaštićenosti.

"Milbauer" je, između ostalog, pružio veliki doprinos viznoj liberalizaciji Srbije, jer je ta kompanija uradila rešenja za biometrijske pasoše, a saradnja MUP-a Srbije i te kompanije na izradi pomenutih isprava zaslužna je za njihov visok kvalitet i za to što nije bilo uspešnih falsifikata.

Dačić je saopštio da je saradnja MUP-a Srbije sa kompanijom "Milbauer" počela 2003. godine, kada je i potpisan prvi ugovor. Prema njegovim rečima, u protekle četiri godine izdato je četiri miliona biometrijskih pasoša, a od 2010. godine u saradnji sa "Milbauerom" izdato je približno dva i po miliona novih saobraćajnih i vozačkih dozvola.

On je naglasio da je, zahvaljujući saradnji s tom kompanijom, Aerodrom "Nikola Tesla" 2010. godine kao donaciju dobio elektronsku kapiju i tako postao treći aerodrom u Evropi na kojem građani prolaze pasošku kontrolu bez prisustva carinskih službenika.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić naveo je da će, zahvaljujući visokotehnološkom razvojnom i edukativnom centru u Staroj Pazovi, Srbija moći da zaposli mlade stručnjake i da izvozi znanje.

Ova kompanija trenutno u Srbiji zapošljava 80 radnika, a nakon otvaranja Tehnološkog centra, u koji je "Milbauer" uložio 5,5 miliona evra, u planu je otvaranje još 80 radnih mesta.

"Milbauer" je preko Programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, koji administrira SIEPA, dobio 500.000 evra, odnosno 5.000 evra po novootvorenom radnom mestu.

Osnivač kompanije i predsednik "Milbauer grupe" Jozef Milbauer napomenuo je da je investicija u Srbiji realizovana zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom Srbije i lokalnom samoupravom, koja je potvrdila da u Srbiji može efikasno da se radi. Plan kompanije je da broj zaposlenih poveća na 1.000 i da proširi poslovanje, naglasio je Milbauer i dodao da će ta kompanija iz Srbije izvoziti kompletne proizvode i rešenja za izradu elektronskih dokumenata.

Predsednik Opštine Stara Pazova Goran Jović naveo je da je ugovor sa "Milbauerom" potpisan u septembru prošle godine, a da je 21. oktobra opština završila svu dokumentaciju i omogućila početak gradnje novog centra. On je napomenuo da je ovaj centar izgrađen za manje od šest meseci i dodao da će pasoši, lične karte i drugi elektronski dokumenti koji će se tu proizvoditi biti prisutni na čitavom svetskom tržištu.

Kompanija "Milbauer" je svetski lider za sigurnosna tehnološka rešenja u sferi elektronske identifikacije – mašina za izradu elektronskih dokumenata, elektronskih pasoša, biometrijskih ličnih karti i svih proizvoda koji pripadaju oblasti elektronske uprave.

Cilj otvaranja postrojenja u Srbiji je da se kompletan razvojni deo tehnologije za izradu identifikacionih dokumenata i biometrije proizvodi u našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik